Carus toner original, compatibil sau OEM

Toti utilizatorii de imprimante isi pun aceasta intrebare: ce este mai bine, sa cumpar un toner original, compatibil, sau sa incarc? Vanzatorii de imprimante si alte echipamente de listare spun ca daca folositi toner compatibil sau incarcati un toner, puteti defecta echipamentul. Aceasta afirmatie este neadevarata, si cred ca dupa citirea acestui articol, imi veti da dreptate. Desi Toner Factory este un revanzator de cartuse compatibile, voi fi impartial asa ca nu luati acest articol ca publicitate produselor comercializate de noi, ci mai degraba ca o nota informativa. Vom merge mai departe pe avantajele si dezavantajele fiecare grupe de produse.

Cartuse toner originale.

Pro. Aceste produse sunt evident cele mai bune din punct de vedere calitativ. Materialele sunt de calitate inalta, tonerul folosit este special dezvoltat pentru a functiona perfect cu echipamentul, sansele sa aveti probleme cu ele de la desigilare pana la epuizare sunt foarte mici. Totusi, exista cazuri in care pot aparea neconcordante cu acestea, si fiind considerate consumabile, NU AU GARANTIE.

Contra. Singurul dezavantaj este desigur pretul cartuselor originale. Acesta variaza in general intre 250 – 350 lei pentru 1500 – 2500 pagini, si 500 – 1000 lei pentru 5000 – 10000 pagini sau cartuse toner color. Merita acest cost? NU. Poate va ganditi ca macar pe perioada garantiei merita sa cumparati cartuse originale, dar ganditi-va la urmatorul lucru: daca ati platit pentru echipament 300 – 500 lei, din doua cartuse folosite, deja depasiti pretul echipamentului. Cum garantia de obicei este de 12-24 luni, ajungeti in acest fel sa platiti echipamentul chiar si de 10 ori pana la epuizarea garantiei. Va recomand sa tineti un toner original in cazul in care totusi aveti probleme cu imprimanta, si sa o trimiteti la garantie cu acesta instalat. Producatorii nu au cum sa verifice, si va spun asta din experienta, daca s-au folosit cartuse toner compatibile.

Cartuse toner compatibile.

Pro. Cartusele toner compatibile sunt in cele mai multe cazuri varianta cea mai buna. Principalele avantaje sunt calitatea si pretul acestora. Acestea listeaza la fel de bine (nu identic, deoarece exista patente care ii obliga pe producatorii de cartuse toner compatibile sa nu foloseasca exact acelasi pigment de culoare, lucru totusi greu de detectat cu ochiul liber, in special la cartusele toner monocrom), si au aceeasi capacitate de listare ca cele originale. Cartusele toner compatibile sunt dotate cu cip electonic, asa ca puteti verifica cate pagini ati listat cu acestea. Pretul unui cartus toner compatibil este in general de 3-5 ori mai mic decat un cartus toner original. Daca comparati pretul unui cartus toner compatibil cu pretul de incarcare, in unele cazuri, cum ar fi HP CE235A, CE285A, CE278A acesta este asemanator (49 lei comparativ cu pretul general de incarcare de 45-50 lei). Totusi, cand comparati pretul unui cartus toner compatibil cu pretul incarcarii unui cartus toner, luati in calcul si pretul cipului, dar mai ales al pieselor care se schimba uneori la 2-3 incarcari (cilindru, rola magnetica, rola presoare, lamela etc.). Daca ar fi sa comparati pretul a 10 incarcari cu pretul a 10 cartuse toner compatibile, in cele mai multe cazuri veti observa ca pretul este mai mic sau asemanator.

Contra. Principala problema, dar nu si singura, care am constatat-o este calitatea proasta a materialelor din care este compusa carcasa. Adica, exista multe cazuri in care un toner compatibil este facut sa mearga pe mai multe modele de imprimanta datorita asemanarii acestora (de exemplu HP 35/36/85A) si pot aparea probleme la introducerea sau scoaterea acestora din imprimanta. Voi reveni in un alt articol unde voi explica cum puteti depasi aceasta problema. Tot din acest motiv, acestea se deterioreaza mai repede, sunt mai susceptibile distrugerii in urma unui impact, si se pot incarca de mai putine ori comparativ cu cartusele originale. O alta problema este rata mai mare de defectiuni (comparativ cu cartusele toner originale) care pot sa apara in timpul utilizarii, sau chiar de la desigilare. De aceea este important ca vanzatorul sa ofere garantie. Apasa aici pentru a citi conditiile noastre de garantie. In general, am observat diferente notabile de pigment si calitate, la cartusele toner compatibile color.

Incarcarea de cartuse toner.

Pro. In primul rand, aici vom vorbi doar de incarcari facute de firme specializate pe acest profil, cu echipamente specifice si care folosesc toner refill de calitate (sintetic unde este cazul), toner dedicat fiecarui model, si solutii chimice speciale pentru curatarea pieselor din cartus. Un alt factor important, este sa verificati starea carcasei dupa ce ridicati cartusul. Nu trebuie sa existe gauri in cartus, ci acesta trebuie dezmembrat si curatat corespunzator. Sunt putine firme de profil care chiar oferta servicii de calitate, asa ca va recomand daca alegeti sa incarcati un cartus, sa nu mergeti la „buticul din colt” si sa cautati o firma serioasa. II puteti chiar intreba daca folosesc toner dedicat sau doar unul generic, si daca folosesc solutii speciale pentru curatat, si mai ales, daca deschid carcasa tonerului pentru curatarea rezidualului. De altfel, un alt lucru care ii puteti intreba, este daca ofera garantie pentru serviciile oferite, si in ce consta aceasta garantie. Un toner original incarcat corespunzator, poate fi refolosit si dupa 10 incarcari cu conditia sa se schimbe piesele consumabile la timp. Daca se uita la tine pierdut, iti recomand sa mergi in alta parte. Avantajele incarcarii fata de un toner original sunt evident pretul mult mai mic, chiar si de 7 ori (daca nu luam in calcul cip si alte piese consumabile), calitatea de listare asemanatoare, si aceeasi capacitate de listare ca unul original sau unul compatibil. Privind cartusele compatibile, avantajul incarcarii este pretul cand vorbim de unele modele, si calitate in special in cazul cartuselor toner compatibile color.

Contra. Aici se pot spune multe daca luam in calcul incarcarile facute de incepatori, dar vom vorbi doar in incarcari facute de profesionisti. Pretul incarcarii per total poate ajunge mai mare decat al celor compatibile. Eroarea umana poate duce la listare la o calitate slaba de listare sau defectiuni mai mici sau mai mari ale cartusului si in unele cazuri, a imprimantei. Privind calitatea, aceasta poate avea de suferit poate nu de la inceput, dar dupa cateva sute de pagini, cand incep sa se uzeze piesele (aici este importanta garantia). In special la noile modele de cartuse, curgerea rezidualului in imprimanta poate duce la defectiuni. Acest lucru se intampla (excluzand eroarea umana) datorita felului in care sunt construite noile cartuse, unde partea unde se aduna rezidualul este foarte mica. Ca sa intelegeti exact, ar trebui sa va explic si granulatia tonerului folosit pentru refill comparativ cu tonerul original, dar nu cred ca are rost sa intram chiar atat de mult in detalii. Ultimul dezavantaj este timpul irosit. Drumul pana la firma de incarcari cartuse, timpul de asteptare pana la finalizarea incarcarii, si drumul inapoi la sediul dumneavoastra, plus costurile de drum sunt alte dezavantaje ale incarcarii de cartuse.

In concluzie, eu va recomand in cele ma multe cazuri, cartuse toner compatibile, datorita pretului mic, calitatii de listare, sigurantei de utilizare si usurintei de a comanda un toner compatibil. Imprimantele anunta cand tonerul este aproape gol, asa ca daca comandati un cartus atunci, si nu cand se epuizeaza total (desi majoritatea nu faceti asta :) ), atunci nu vor fi probleme legat de timp.