Ce imprimanta este potrivita pentru mine? Este greu sa alegi imprimanta potrivita nevoilor tale. Acest articol vine in ajutorul tau, cu speranta ca te ajuta, nu sa alegi cel mai ieftin echipament, ci cel mai potrivit. Mai jos, vei gasi un sir de intrebari care te va ajuta sa iei decizia cea mai buna. Pentru o recomandare gratuita, Intreaba-l pe Cristi.

In primul rand, este foarte important sa nu iei in calcul pretul initial al imprimantei, ci pretul de utilizare al acesteia. Diferite oferte din magazine, si angajati interesati doar de a-si vinde produsul, te pot induce in eroare. Poti plati 400 de lei pentru o multifuncionala laser monocrom crezand ca ai facut o afacere buna, dar asta doar pana se goleste cartusul toner.Cu alte cuvinte, nu calcula cat costa imprimanta, ci costul de listare pe pagina.

Iti recomand ca inainte de achizitionarea unei imprimante, sa te interesezi de pretul unui cartus toner original. Desi nu recomand cartuse toner originale, in cazul unor echipamente noi, nu exista INCA solutii de cartuse compatibile sau de reincarcare a acestora. Aceste cazuri le veti vedea mai des la Samsung, Lexmark sau Brother, si mult mai rar, la HP sau Canon, asa ca iti recomand sa iei in calcul si acest aspect.

Lasand la o parte aceste cazuri, primul lucru care ar trebui sa il faci cand iti alegi imprimanta, este sa cauti prin motoarele de cautare modelul cartusului folosit de imprimanta, si sa verifici daca exista varianta de cartuse compatibile. In toate cazurile, pretul cartuselor compatibile scade pe masura ce apar noi modele, asa ca daca un cartus toner compatibil pentru o imprimanta noua este astazi 100 de lei, in 6 luni va fi probabil 90 de lei, si tot asa mai departe.

Al doilea lucru, ar fi sa te interesezi la o firma SPECIALIZATA in incarcari de cartuse, daca se poate incarca, in ce conditii (daca este nevoie de resoftarea imprimantei sau de cipuri la fiecare incarcare), si la ce pret. Astfel vei evita sa platesti pe o imprimanta 400 de lei iar apoi sa platesti alti 300 de lei pentru fiecare 1500 de pagini.

Mai departe, te voi ajuta sa alegei imprimanta potrivita nevoilor, prin urmatoarele intrebari:

 1. Ai nevoie de listare monocrom (alb-negru) sau color? Acest aspect este foarte important deoarece este o diferenta foarte mare de pret in cazul imprimantelor laser (toner) intre mono si color. Plus, daca ai o imprimanta laser color si listezi 90% mono, cum sunt majoritatea cazurilor, exista riscul sa se defecteze cartusele si ulterior si imprimanta. Chiar daca listezi doar mono, toate cele 4 cartuse lucreza, colecteaza rezidual, si automat se defecteaza mai repede. Daca listezi 1500 de pagini pe luna, si numarul de pagini color nu reprezinta cel putin 20% din volumul total de listari lunare, nu recomand o imprimanta laser color.
 2. Ce volum lunar de listare crezi ca vei avea in urmatorul an? In functie de volum, poti alege in primul rand tehnologia, inkjet sau laser, si in al doilea rand, modelul echipamentului. Daca listezi sub 300 de pagini pe luna, in general nu este nevoie de o imprimanta laser. La extrema opusa, daca listezi peste 10000 de pagini pe luna, iti recomand ca echipamentul sa fie din gama semiprofesionala (in general peste 2000 lei). Un aspect de retinut, cand citesti specificatiile unei imprimante, este ca exista 2 specificatii diferite oferite de producator: volum mediu (reprezinta volumul lunar) si volum maxim (reprezinta cazuri exceptionale).
 3. De ce functii ai nevoie? In primul rand, aici diferentiem imprimantele de multifunctionale.
  • Daca ai nevoie sa faci si copii sau sa scanezi, atunci ai nevoie de o multifunctionala. Daca volumul de copii nu depaseste 5% din volumul lunar, cel mai probabil nu ai nevoie de o multifunctionala.
  • Daca faci multe copii sau scanari, atunci merita sa platesti 100 – 200 lei in plus pentru ADF (automatic document feeder este acel dispozitiv care te ajuta la copiezi 50 de pagini consecutiv, fara sa pui fiecare pagina in parte).
  • Daca ai nevoie de fata – verso, atunci echipamentul trebuie sa aibe duplex AUTOMAT. Aceasta functie intoarce singura foile la listare. Trebuie sa fii atent si aici, pentru ca exista multifunctionale cu duplex automat doar pe listare si nu pe copiere sau scanare. Duplexul manual iti da posibilitatea sa intorci singur foaia. Daca nu listezi des fata – verso, atunci recomand o functie care majoritatea programelor o au, listare pagini pare si impare.
  • Conectivitatea este destul de usoara de ales. In functie de cate calculatoare sunt legate la imprimanta, poti alege intre USB (unde ai doar 1 calculator legat) sau retea unde ai o retea de calculatoare legat la un router. Aici sunt mai multe de spus. In primul rand daca nu te pricepi la setare de retele, iti recomand sa apelezi la o persoana specializata, aceasta instalare uneori putand fi dificila in functie de cum a fost facuta reteaua. De altfel, daca routerul este si wireless, te poti conecta la imprimanta si wireless. Exista si imprimanta cu wireless direct, unde te conectezi la imprimanta direct prin wireless. Acasta varianta este recomandata cand nu ai un cablu de retea unde vrei sa pui imprimanta. Pentru functii avansate de conectare, cum ar fi Eprint sau AirPrint, singurul producator care il recomand este HP (mai multe informatii despre Eprint de la HP).
  • In cazul faxului, este destul de standard. Pentru majoritatea echipamentelor, este de ajuns sa conectezi cablurile corect (cablul de ton trebuie pus in portul de LINE IN) si cam atat. In putine cazuri este nevoie sa faci setari speciale.

Pentru o recomandare gratuita, Intreaba-l pe Cristi.