In acest articol veti gasi o comparatie intre doua modele de imprimanta laser monocrom din clasa de baza. Aceste doua modele le recomand persoanelor care listeaza undeva intre 400 – 2000 pagini monocrom pe luna, si nu au nevoie de functii avansate cum ar fi copiere / scanare, duplex, retea, wireless etc. Daca aceste doua modele nu se potrivesc nevoilor tale, iti recomand serviciul gratuit Intreaba-l pe Cristi (click pentru redirectionare), unde poti completa un formular, si Cristi iti va recomanda modelul potrivit, si unde gasesti cel mai bun pret. Poti de altfel, sa citesti acest articol(click pentru redirectionare) unde prezint mai in detaliu ce trebuie sa urmaresti cand cumperi o imprimanta.

Cum am spus si in alte articole, unul din principalele aspecte care trebuie luate in considerare atunci cand cumperi o imprimanta, este costul consumabilelor. In acest exemplu, vei vedea mai exact la ce ma refer.

De ce imprimanta Canon LBP-6030 vs. Brother HL-1110?

Consider ca pentru aceste articole, trebuie sa prezint cele mai de baza echipamente, acestea fiind cele mai cerute in general. De aceea am ales aceste doua modele. Brother HL-1110 este cel mai ieftin echipament de pe piata care il pot recomanda. Canon LBP-6030 este un echipament cu pret mediu, dar produs de un brand cu rezonanta pe piata, si este un model din seria bine-cunoscuta si apreciata de LBP-6000.

Daca te intrebi de ce am ales Canon si nu HP, iti readuc aminte ca acestea sunt identice (mai multe informatii aici), iar echivalentul HP Laserjet Pro P1102 este in general putin mai scump. Cu alte cuvinte, poti cumpara oricare din aceste 2 echipamente pentru ca nu exista decat mici diferente la design. In rest, sunt exact la fel.

Imprimanta Canon LBP-6030 vs. Brother HL-1110. Comparatie

Pret

Dupa cum probabil te asteptai, imprimanta Brother HL-1110 este mai ieftina, pretul fiind undeva la 229 lei cu TVA, cu 90 de lei mai ieftina decat Canon LBP-6030 (319 lei). Merita totusi Canon acei 90 de lei in plus? Vei vedea mai jos.

Consumabile

Imprimanta Brother HL-1110 functioneaza cu un cartus toner cod TN-1030 si este „garantat” sa listeze 1000 pagini (real undeva la 700). Pretul unui cartus toner compatibil TN-1030 este 75 lei cu TVA (click pentru redirectionare magazin). Acesta se poate incarca la un pret mediu de 65 lei cu TVA. Totusi, tine cont ca daca doresti sa incarcaci cartusul cu care vine imprimanta, trebuie achiztionate si un kit de roti si capac care se monteaza pe cartus. Unele firme care ofera servicii de reincarcare ofera gratuit acest kit, cum e si normal. Tine cont aici ca Brother a conceput acest model (ca si restul din gama lor), cu unitate de imagine separata. Asta inseamna ca la un moment dat, vei fi nevoiti sa cumperi si unitatea de imagine separat, sau sa ii schimbi cilindrul. Nu lua acest aspect neaparat ca un minus, tinand cont ca desi un cilindru Brother este mai scump decat unul Canon, acesta se schimba mai rar. In concluzie, ajungi cam la fel la pret.

Imprimanta Canon LBP-6030 functioneaza cu un cartus toner cod CRG-725 si este „garantat” sa listeze 1600 pagini (real undeva la 1200). Pretul unui cartus toner compatibil Canon CRG-725 (click catre redirectionare magazin) este 49 lei cu TVA. Acesta se poate incarca in general cu 40 – 50 lei cu TVA. Si aici cartusul care vine cu imprimanta (cartus demo), este de capacitate mica, 700 pagini. Nu iti recomand sa incarci acest cartus nici macar o data. Dupa ce se termina, cumpara unul compatibil sau unul original (iti recomand compatibil), si incarca-l pe acesta. Merita totusi acest cartus incarcat? Eu zic ca nu. Tinand cont ca la 2-3 incarcari trebuie schimbat cilindrul si rola magnetica pentru a mentine o calitate buna (cost total undeva la 75 lei),iti recomand sa incarci poate o data un cartus compatibil, si dupa sa cumperi altul. Daca faci un calcul rapid, vei vedea ca e mai ieftin asa.

Informatii tehnice

In acest caz, sunt foarte putine de spus pentru ca ambele modele sunt identice ca performanta. Ambele listeaza 18 pagini pe minut, au conectivitate prin USB (exista si varianta mai scumpa cu wireless la ambele modele) si au aceeasi dimensiune. In privinta dimensiunii, trebuie sa iei in calcul si tava de hartie care se deschide in afara echipamentului, adica inca 20 cm in plus ca amprenta pe birou.

Un mic sfat privind acest tip de imprimante cu tava neacoperita. Ai grija ce tii pe birou . O agrafa pusa din greseala pe hartia imprimantei poate fi trasa in imprimanta si strica cuptorul imprimantei, defectiune neacoperita de garantie. Din gama agrafei, am vazut mai multe obiecte trase din greseala in cuptor, inclusiv bani. Leul fiind de plastic, se va topi in cuptor si se va lipi de fixing film.

Design

Trebuie mentionat ca imprimanta Canon LBP-6030 este vanduta in doua culori, alb si negru. Ciudat, dar uneori pretul difera pentru cele doua. Personal, imi place mai mult designul imprimantei Brother HL-1110.

Concluzie

Principala si cea mai importanta diferenta intre aceste modele este tipul de consumabile folosit. Tinand cont ca Brother HL-1110 are un cartus toner de 1000 de pagini si acesta are un pret mai mare (si compatibil si incarcare) si se gaseste mai greu pe stocul majoritatii magazinelor, nu va recomand acest model decat daca listati pana in 500 de pagini pe luna. Desi Canon LBP-6030 este mai scump cu 90 de lei, aceasta diferenta este compensata dupa 4 cartuse compatibile cumparate. Daca listati in medie 1000 de pagini pe luna, veti recupera investitia dupa 5 luni. Daca calculati costul de utilizare al echipamentului dupa 1 an, veti ajunge mai ieftin cu imprimanta Canon LBP-6030.

Daca ai intrebari sau doresti sa fac comparatie intre alte doua modele de imprimanta, poti lasa un comentariu, si voi raspunde cat de curand posibil.